A Rotaract Club Budapest – Margitsziget a Mese Tagóvodában szervezett közlekedésbiztonsági napot pénteken. A gyerekek az óvónénik, a rendőrség, Vágó Piros rádiós műsorvezető és Hajós András kerékpáros aktivista segítségével sok újdonságot tanultak a bringákról és a KRESZ-ről, az IKEA jóvoltából pedig kis láthatósági mellényekkel is megajándékozhattuk őket, hogy ezekkel is megóvjuk az apróságokat a balesetektől.

IMG_5593_

A tavasz közeledtével sokan pattannak két kerékre, és közlekednek biciklivel az utakon. Sajnos a balesetek száma is növekszik ilyenkor.  A körültekintő, biztonságos közlekedés alapjait nem lehet elég korán elsajátítani. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy ismerjük a közlekedési szabályokat, és a tudást továbbadjuk a legfiatalabb generációnak.

 – Azt hiszem minden felnőttnek szüksége lenne arra, hogy néha felfrissítse az közlekedéssel, KRESZ-szel kapcsolatos ismereteit. Engem is majdnem leköröztek az ovisok, pedig minden nap bringázok – mondta Hajós András a Rotaract Club Budapest – Margitsziget közlekedésbiztonsági napján, a fővárosi, XIII. kerületi Mese Tagóvodában pénteken.

Az énekes műsorvezető ezúttal civil kerékpáros aktivistaként vett részt a rendezvényen. Hozzátette, radikális bringásnak számít, pedig csak tíz éve pattant nyeregbe. Szíve szerint kitiltana minden autót a belvárosból, a két kerék pedig jót tesz a testnek és a léleknek is. Megtudtuk azt is, hogy ugyan mindig van nála biciklis felszerelés és szerszám, szívesebben szerelteti a járgányát, mert így biztos kezekben tudja.

Az intézmény 175 ovisának délelőtt 9 órakor indult a nap a Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának tanpályáján. A Tanulóbicikli.hu biztosította a kicsiknek a pedál nélküli apró bringákat, amiket bicajkára kereszteltek. A kis biciklisták a Csillag Tibor, a fősztály munkatársa által felállított szlalomok,  zebrák és táblák segítségével tanultak arról, hogyan kell biztonságosan közlekedni.

A csoportokra osztott gyerekek kifestős „Ovikvízzel” is tanultak a szabályokról, Karvaly Viktor rendőrőrnagy előadása, vidám vizsgáztatása és apró ajándékai is segítettek elmélyíteni az ismereteket. Ehhez a KRESZ órához csatlakozott Hajós András aktivista és Vágó Piros, a Class FM műsorvezetője is, akik mindketten elkötelezett bringások.

– Tavasztól én is mindig kerékpározom, a hat és fél éves Zalán fiammal egyre többször pattanunk bringára. Könnyen lehet, hogy az ősszel induló első osztályt is két keréken kezdi meg – mondta Vágó Piros.

Népszerű állomás volt a rendőrmotor, amire minden gyermek felülhetett, természetesen az óvónénik és a rotaractosok segítségével. Kérésükre még szirénázott is egyet a jármű.

Azt hiszem én is rendőr leszek, de elképzelhető, hogy szirénás, még nem döntöttem el – osztotta meg a terveit a Zolika néven bemutatkozó fiatalember. A négy éves „bicajkás” sportoló a nagy szavak helyett inkább ment egy bónusz kört a tanpályán.

A gyerekek megismerkedtek a Budapesti Bike Maffia tagjaival is. Havasi Zoltán és Kobela Krisztián arról beszélt, hogyan segítenek a szegény, rászoruló embereken és a védtelen állatokon. A csapat tagjai rendszeresen főznek a hajléktalanoknak, rászoruló családokat támogatnak és állatmenhelyeken jótékonykodnak. Minden állomásukat biciklivel közelítik meg, és az ovisokat is az önzetlen segítségre buzdították.

Hasonló a célunk, a klub tagjaival szabadidőnkben azon dolgozunk, hogy segítsünk másokon. Ma egy közlekedésbiztonsági nappal, később egy nyárköszöntő délutánnal egy gyermekotthonban. Minden év decemberében gyerkőckarácsonyt szervezünk főleg rászoruló gyereknek. Leírhatatlan érzés látni a mosolygós apróságokat, örülök, hogy ma hasznos ismeretekkel gazdagodtak, és bízom benne, hogy sosem éri őket baleset. – mondta Zakkar Viktória, a Rotaract Club Budapest – Margitsziget elnöke.

Az óvoda igazgatója, Kantuly Miklósné Anikó kiemelte, hogy minden hasonló rendezvény fontos a gyerekek életében, náluk hagyománya van a biciklis napoknak. Immár húsz éve szervezik, eleinte Varga Irénke, ma már Kis Tündi óvónéni irányításával.

A pénteki bringás napot természetesen az ovisok élvezték legjobban, az IKEA támogatásával már megkülönböztető mellény is óvja őket a közlekedésnél, amit az ebéd közeledtével sem szerettek volna levenni.

A rendezvényen készült felvételek az alábbi linken érhetők el:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.794688803954594.1073741840.154212974668850&type=1