2017. május 24-25

Debrecen 5 középiskolájában (Ady Endre Gimnázium, Fazekas Mihály Gimnázium Tóth Árpár Gimnázium, Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnázium, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium) és a debreceni Rotary család tagjai között szerettük volna megszervezni. A kijelölt öt iskola közül sajnos 2 iskola a program megvalósítása előtt visszamondta a lehetőséget, így három középiskola és a klubunk maradt a „játékosok” között.
Mivel egy játék levezetése elég hosszú időtartamot vesz igénybe – két óra, plusz egy levezető beszélgetés-, így az iskolákat két napra osztottuk.

Ez az a “játék”, ahol mindenki szembesülhet egy hátrányos helyzetű család mindennapjaival. A játék időtartama alatt a jelenlévők 4-5 fős családokat alkotnak. A családok különböző nehézségű anyagi helyzetből indulnak. A játék során a családok szembe kerülnek életük legnehezebb feladatával, ami az egy hónapra kapott igen csekély összegű pénz beosztását jelenti. A játékban eltöltött egy hónapnak megfelelő idő alatt, a játékosok váratlan helyzetekkel találják magukat szemben, ami különböző döntéshelyzetbe sodorják a
család életét. A játékvezető közben valós tényekre hívja fel a játékosok figyelmét, felmérésekből származó adatokkal szemlélteti a rászoruló családok tényleges helyzetét. Az oktatócsomag a kezdetektől fogva valós adatokkal, valós magyarországi helyzetekkel dolgozik a leghatásosabb eredmény elérése érdekében.

Úgy vettük észre, hogy a játék kezdetekor a gyerekek még kicsit értetlenül álltak a dolgok előtt és viccesnek ítélték meg a játékmezőn található eseteket. Ezt a játékvezető remekül kezelte, hiszen a játék teljes mértékben az ő „találmánya”, így olyan információkat tudott megosztani, amik felhívták a diákok figyelmét.

Néhány dobás után a csapatoknál már megjelent a gondolkozás, a taktikázás, hogy hogyan húzzák ki a hónapot . A játék közepén már teljesen átélték a helyzetet és teljes beleéléssel „játszottak”.

A három iskolán kívül a Rotaract Club Debrecen Főnix és az Interact Club Debrecen Főnix csapatában is lejátszottuk a játékot. Mi gyakorta találkozunk ilyen élethelyzetekkel, de ez még számunkra is meglepő volt, hiszen a játék interaktív, így az a helyzet, amin Mi máskor próbálunk segíteni, ebben az esetben az a helyzet, amiben Nekünk kellett élnünk.

276 3 4