Áder János Köztársasági elnök fogadja Ian Riseley Rotary 2017/2018-as év Világelnököét és Mészáros Zoltán Magyarország 2017/2018-as év Rotaract Kormányzóját

A képre kattintva megtekinthető egy rövid videó a világelnök magyarországi látogatásáról

Rotary és a Rotaract

A Rotary család nagyon szerteágazó, amelyben fiatalabbak és idősebbek egyaránt megtalálhatják azt a klubot, ahol jól érzik magukat, és ki tudnak teljesedni mind a szakmájuk, mind pedig a társadalmi szerepvállalás terén.
A Rotary és a Rotaract klubok szoros együttműködésben munkálkodnak egy barátságosabb jövő megteremtésén helyi és nemzetközi szinten egyaránt. A fiatalok inkább a lendületet és a kreativitást viszik bele egy-egy megvalósítandó projektbe, míg az idősebb Rotary tagok a tapasztalataikkal és nagyobb anyagi ráfordítással támogatják, és mutatják a szolgálat helyes útját a fiatalságnak, remekül kiegészítve egymást.
Erőink egyesítésével hatékonyságunkat növelni tudjuk, és sokkal több dolgot el tudunk érni azért, hogy világunk egy jobb hely legyen!

partnersSokan úgy gondolják, hogy a Rotary egy segélyszervezet. Valóban foglalkozik segélyezéssel, de annál sokkal több : a Rotary olyan emberek klubja, akik jobbítani szeretnének. A rotarysok jobbítási szándékukat a szolgálat öt útján keresztül tehetik meg :
. Az első út a klubszolgálat : a barátság építését jelenti a klubtagok között, valamint segítése a klub sikeres működésének.
. A második út a hivatásszolgálat : a személyes elkötelezettség arra, hogy magas szakmai és erkölcsi szinten képviselje valaki a hivatását vagy foglalkozását.
. a harmadik út a Közösségi szolgálat : amely a rászorulók és a hátrányos helyzetű emberek támogatását jelenti.
. A negyedik út a nemzetközi szolgálat : a tolerancia és a békemegtartó munkát jelenti a nemzetek között.
. Az ötödik út az új nemzedékek szolgálat : mely a fiatalok és fiatal felnőttek bevonását és részvételét jelenti a vezetők kinevelésében, közösségi és nemzetközi szolgálati tevékenységekben, csereprogramokban.

A Rotary nem a ráérő gazdag emberek klubja! A rotarysok általában elfoglalt emberek, akik a közéletben is magas pozíciókat töltenek be. A Rotary egy olyan szervezet, amely azt vállalja, hogy az adományokat 100 százalékban eljuttatja az érintettekhez, mert működését 100 százalékban a tagdíjakból, a klubok által szervezett jótékonysági rendezvények (bál, vacsora, hangverseny stb.) bevételeiből, pályázatokból és egyéb támogatásokból finanszírozza, valamint az adományok eljuttatásának logisztikai költségeit is vállalja.
A Rotarynak bárki tagja lehet, aki meghívást kap vagy önként jelentkezik valamely klubnál, vállalja, hogy betartja a szervezet szabályait és a Rotary magas erkölcsi követelményeinek megfelel. Rotary tag az lehet, aki elnyeri két rotarysta ajánlását és a közgyűlés megszavazza felvételét.
A rotarysok az erkölcsi követelményeket a négy kérdés próbájával szokták jellemezni, amely a cselekedetekre vonatkozik. A négy kérdés a következő: Igaz-e? Tisztességes-e minden érintett számára? Elősegíti-e a barátságot és jóakaratot? Javát szolgálja-e minden érintettnek?

10891808_358870127630970_3857192193647595326_n

A Rotary önmagát egy politikán és vallásokon felüli szervezetként definiálja. A rotarysokkal szemben elvárás, hogy jól tájékozottak legyenek, jó kapcsolatban legyenek politikai és egyházi vezetőkkel, ismerjék őket akár személyesen, tisztában legyenek véleményükkel. A jó rotarys minden politikai véleményt meghallgat, de a klub nem politizál és nem foglal állást politikai kérdésekben.
A Rotary szimbóluma a fogaskerék. Ez nem valamiféle műszaki dolog!
A folyamatos változást jelenti. A fogaskerekek összekapcsolódása részben a klubon belüli együttműködés, de a kormányzóság, sőt a világszervezet által megfogalmazott tevékenységekben való közös részvétel jellemzője.
A Rotarynak a világon több mint 1 millió 200 ezer tagja van. Ez a szám folyamatosan növekszik. A tagok több mint 500 Districtben dolgoznak, majd 33 ezer klubban. A Rotary a világ legnagyobb tekintélyű civil szervezete, ez az egyetlen olyan civil szervezet, amely tanácskozási joggal vehet részt az ENSZ ülésein.

További információkért látogassatok el az oldalainkra:

Rotary_Magyarorszag_logo_negativ

 

www.rotary.hu

https://www.facebook.com/rotarymagyarorszag

gol