A tábort a 2010-es évek elején rendezték meg először, fő szervezője a Nagycsere és Haláp községek református lelkésze, Jenei Zoltán. A tábor alap koncepciója az volt, hogy a két településen és a környező tanyákon élő gyermekeknek egy olyan tábort hozzon létre, amely nem csak szórakozási, de tanulási lehetőséget is biztosít olyan hátrányos helyzetű gyermekeknek, akiknek családja nem engedheti meg, hogy nyaranta elutazzanak bárhová üdülni.

A kezdeményezést a Budapest-City Rotaract Club támogatta először 2014-ben, majd ismét 2015-ben. Jótékonysági kosárlabda versennyel gyűjtöttek rotaractos barátaink 100.000 forintot a tábor részére, akiknek teljes költségvetésük 200.000 forint volt.

A tábor támogatását a Budapest-Budavár Rotaract Club 2016-ban vette át és az angol Rotaract Club of Tyneside-dal összefogva 700.000 forintot gyűjtöttünk a tábor részére, amely fordulópontnak bizonyult a tábor életében. A korábban bérelt asztalokat, székeket, főzési eszközöket meg tudta vásárolni a tábor és a mai napig használják azokat a tábor ideje alatt. Olyan eszközöket tudott bérelni így a tábor, mint ugrálóvár, vagy darts táblák. A focikapuk rossz állapotban voltak, így azokat is meg tudtuk javíttatni, illeve a kapukra háló került, amelyet tagjaink helyeztek fel saját kezüleg. A tábor részére új játékokat is tudtunk vásárolni, mint például pingpong ütőket, foci és egyéb labdákat, amelyek nagy sikert arattak a gyermekek körében. Az angol klub nem csak pénzzel, de rotaractosokkal is képviseltette magát, hárman érkeztek Newcastle városából, akiket budapesti barátaink több, mint egy hétig láttak vendégül Magyarországon.

Tavaly, 2017-ben klubunk 100.000 forintot gyűjtött a tábor részére mozivetítéssel, amelyet szintén új eszközökre fordított a tábor, valamint szintén finanszírozni tudta az ugráló várat, amely hatalmas népszerűségnek örvendett. Idén a sporteszközök mellett a kézműves eszközök kerültek előtérbe. Festéket, színező tollakat és egyéb dolgokat vásároltunk a pénzen, amelyet a Bem moziban gyűjtöttünk, ezúton is köszönjük támogatásukat.

A tábor nemzetközi hangulata sem változott, Lara, Müge és Oksana révén svájci, török és dán-ukrán Rotaractos is eljött segíteni és játszani a gyerekkel. A három lány a tavalyi nyári tréningen is részt vett.

A budapesti és nemzetközi klubokon túl pedig meg kell említenünk a Debrecen és a Debrecen-Főnix Rotaract Clubokat, akik szintén aktív résztvevői már évről-évre a táborunkank, amely közel 100 gyermeket lát vendégül egy hétre.

Idén sajnos komolyabb összeggel nem sikerült támogatnunk a gyermekek táboroztatását, azonban 2 fővel segédkeztünk pár napot Nagycserén és nagyon bízunk a tavalyi évben elért sikerek megismétlésében. Jövőre reméljük újult erővel és még többen megyünk majd és érezzük jól magunkat Nagycserén! 🙂


Cimke: