12014 december 13-án harmadik alkalommal került megrendezésre a Gyerkőckarácsony, amelyet a budapesti Rotaract klubok és pártolóik szerveztek. A figyelem középpontjába, ahogyan eddig is, a gyermekotthonok lakói kerültek. Az esemény fővédnöke Ungár Anikó, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett előadóművész arra bíztatta a kicsiket és nagyokat, hogy higgyenek magukban és bármivé válhatnak.

„Immáron harmadik alkalommal szerveztük meg ezt a különleges napot és idén túlszárnyaltuk saját terveinket is. Rekord számú, közel 130 gyermekotthonban nevelkedő fiatal gyűlt össze, és élvezte a meghívott vendégeink programjait, amely idén igazán színesen és szó szerint, varázslatosan sikerült.” – mondta dr. Zakkar Viktória, a budapesti Rotaract klubok koordinátora és egyben az esemény főszervezője. „Idén is célunk volt, hogy kicsit megállva az ünnepi készülődés forgatagában, a karácsony valódi élménye, meghittsége kerüljön előtérbe, és hogy azokra a gyermekekre is odafigyeljünk, akiknek ez az ünnep saját család nélkül talán egy picit nehezebb.”

A Rotaract klubok komoly segítséget kapnak a Rotary kluboktól, pártoló barátoktól és olyan közéleti személyiségektől, akik fontosnak tartják, hogy példát mutassanak a gyerekeknek. Közös cél a gyerekek segítése, útjuk egyengetése tanácsokkal, figyelemmel, jó példával. A figyelem nemcsak az ünnepeknek szól, a kapcsolattartás hosszabb távú, hiszen a kiemelt ünnepek mellett év közben is szerveznek közös programokat.

A programnak idén is a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium adott otthont. A napot Kelemen Henrietta Miss Universe Hungary szépségkirálynő nyitotta meg egy kis reggeli tornával, utána pedig a lányok faggatták őt a királynői életről. A sportolás fontossága visszaköszönt a sorversenyek alatt is, ahol a csapatokat nem más, mint Fenyvesi Zoli erősítette, akit a közösségi média csak „Wheelchairguy”-ként ismer. Zoli mesélt nekik arról, milyen a Suhanj Alapítvány futójának lenni és milyen érzés töltötte el, amikor kerekesszékével teljesítette a New York maratont. Ebéd után a Grund Színház csapatának Mesemorzsák című interaktív előadása következett, ahol a fantázia irányította az eseményeket.

Az egész napos szórakozást kézműveskedés, lufi hajtogatás, rajzverseny és játékos kvíz színesítette, meglátogatták a gyerekeket a zuglói önkéntes tűzoltók, az arcokra pedig a Kreatív Sminkműhely nemzetközileg elismert arcfestő csapata varázsolt igazi mesevilágot.

A nap fénypontja Ungár Anikó várva várt produkciója volt. Az előadáson két segítőtársa is akadt Magyarország leghíresebb hölgy varázslójának; István és Janika, két, gyermekotthonban lakó bátor fiú, akik a színpadon segédkeztek a bűvészmutatványban.

„Amikor jótékonyságból lépek fel egy fontos ügyért, akkor az első gondolatom, amely mindig egy valódi örök érzés, hogy örömet szerezzek több művész kollégámmal együtt! Ezek az igazi tét előadások, amelyeket a legszívesebben csinálok, mert ezzel vonzóvá tehetek egy eseményt, amely nemes célt szolgál. Adni jó! Ajánlom Mindenkinek.” – mondta a művésznő.

A produkció után a Mikulás érkezett a gyerekekhez – sok Rotaractos kis puttonnyal -, hogy mindenkinek átadja személyre szabott csomagját, melybe idén is játékokat, csokit, gyümölcsöt, könyvet és fogkefét csempésztek a Rotaract tagjai.

A hangulatfelelősök idén is a Hótündér és a Kobold voltak, akik civilben a Bátor Tábor önkéntesei. A program lebonyolításában pedig az Interact klubok tagjai segítettek. A nap méltó fináléja a Hestia Tűz- és Fényzsonglőr csoport látványos bemutatója volt, amelyet sok kis fáradt, de boldogan csillogó szempár kísért figyelemmel.