2013-ban kétszer is jártunk Polgárdiban, egy nagyon barátságos kis településen, a Balatontól nem messze. Van ott egy lakóotthon, ahol 113 fő enyhe-, közép-, és súlyos fokban sérült értelmi fogyatékos lakik.

Az Ő napjaikat szerettük volna vidámabbá és könnyebbé varázsolni, ezért a kéréseiknek megfelelően, kora reggel autóba pattantunk, és tele tervekkel, facsemetékkel (és egy jókora adag bográcsgulyás alapanyaggal) nekivágtunk az útnak.

Az otthonban kialakításra került Snoezelen szoba a fekvő osztályon lévő súlyosan, halmozottan sérült lakók számára (4 kiskorú, 20 felnőtt) készült. Legtöbbjük járóképtelen, életük nagy részét eddig az ágyukban töltötik.

A Snoezelen egy fenyegetések nélküli, biztonságos környezetet teremt. A különböző fogyatékosságokkal, korlátokkal élő gyermekek, felnőttek gyengéd, élvezetekkel teli stimulációját jelenti, az elemi érzékek csatornáin keresztül. Az érzékek általi megtapasztalás segíti a gátlások, félelmek oldását növeli az érdeklődést, nyitottá tesz a környező világ öntevékeny felfedezése iránt. A Snoezelen szoba berendezésénél alapelvnek kell tekinteni a biztonságos, meleg, harmonikus, esztétikus nyugalmat árasztó, több érzékszerve ható környezet kialakítását.

A fényterápiás szoba kialakításán kívül, a másik terv az volt, hogy egy kicsit vidámabbá varázsoljuk azokat az épületeket, amelyekben élnek, ezért festékekkel felpakolva, nekivágtunk a dekorációnak is, ami a visszajelzések alapján mindenkinek nagyon tetszett.

Külön szeretnénk kiemelni, és köszönetet mondani Jász Lajosnak a Rotaract Club Tabán tagjának, aki nélkül ez a projekt nem jöhetett volna létre. Példásan fogta össze a kis csapatot, és koordinálta a munkát!


Cimke: